Kvinna som tagit körkort

Ta körkort

Det finns många saker att tänka på när det kommer till att ta körkort, och en sak är hur man ska finansiera kortet – men det kan högstadieeleverna i Laholm slippa oroa sig för.

körkort bilskola uppkörningAtt ta körkort och ge sig av på en riktig klassisk roadtrip i USA direkt efter studenten är mångas dröm, men då krävs att man först och främst har ett körkort – och det kostar pengar. Men för högstadieeleverna i Laholm är finansieringsbiten av körkortet inte något som de behöver oroa sig alltför mycket kring. Där har man nämligen kommit på ett koncept vid namn ”Smart livsstil” som kan ge ett rejält bidrag i körkortsfinansieringen, förutsatt att eleverna håller sig borta från cigaretter, alkohol och droger, skriver Västerbottens-Kuriren. För att eleverna ska kvalificera för körkortsbidraget måste de skriva på ett kontrakt som kommer vara gällande under de tre år som eleven går på högstadiet där de lovar att förbinder sig att alltså vara nykter, avstå från droger och inte heller röka – och klarar man alla år och på så vis uppfyller kontraktet väntar en möjlighet att vinna hela 3 500 kronor till ett körkort. Och efter det är det bara att eleven skriver in sig på en körskola såsom hos http://www.s-k-a.se/ för att i samband med sin 18-årsdag sedan ha möjlighet att direkt genomföra sin uppkörning och sitt teoriprov för att få kortet i sin hand!

Vem tog initiativet till detta?

Initiativet till ”Smart livsstil” kommer från Laholms sparbank som i sin tur hämtat inspiration till konceptet från Karlshamns sparbank som också har ett liknande koncept för att hålla ungdomar borta från missbruk av alkohol, droger och cigaretter. Och till Göteborgs-Posten säger Lagaholmsskolans rektor Viveka Lennse Johansson att man blev jätteglada när banken tog kontakt för att höra huruvida skolan var intresserade att haka på konceptet, vilket man självfallet var. Till exempel har man under senaste tiden märkt att rökning bland eleverna ökat och nu hoppas man att det här initiativet ska ta effekt åt andra hållet i stället.

Expressens experter tipsar inför körkortet:

  • Skriv in dig på körskola
  • Öva både med skolan och privat
  • Köp eller hyr bil att övningsköra i om ingen finns att tillgå
  • Kör upp i en bil du är van att köra med
  • Värm upp med en biltur innan uppkörningen
  • Glöm inte teorin – ägna lika mycket tid åt teorin som till övningskörningen så att du lär dig båda två!
Scroll to top