Bil och miniräknare

Reservdelar är big business

En bil slits av att användas, och olika delar i bilen slits olika snabbt. Alltså måste delarna bytas ut med olika mellanrum. Det här är ingen nyhet för någon som äger eller har ägt en bil. Däremot blir nog även många bilägare förvånade när de får höra exakt hur eftertraktade reservdelar har blivit.

I Bergshamra i Norrtälje har flera inbrott gjorts i BMW-bilar, där endast airbagen har stulits:

Minst tre personer som parkerat sina BMW:s vid Löparö tomtägarförening i Urö, Bergshamra, har anmält inbrott i sina bilar. På fredagen hade någon har borrat upp låskolven på bilarnans förarsida och tagit sig in och tillgripit sig enbart rattens airbag.

Polisen är något förbryllad över dessa stölder, som gått mycket professionellt till väga. Tjuvarna har inte krossat några rutor, utan borrat upp låsen. Troligen säljs delarna som stjäls vidare utomlands, på samma sätt som ofta sker med stulna bilar.

Lagliga reservdelar

Att det finns ett ekonomiskt intresse i stulna bildelar står alltså klart. Men det yttrar sig inte bara i att ligor (av allt att döma) bryter sig in i bilar och stjäl airbags. Det går även att tjäna mycket pengar på reservdelar på laglig väg. Sten Åke Lindholm startade 1963 Handelsbolaget Bil-Tema i en källare i Linköping, och byggde därifrån upp en verksamhet som 13 år senare omsatte 25 miljoner kronor.

Men konkurrens är ju alltid bra, och uppstickaren Skruvat ligger idag inte så långt efter Biltema. Precis som Lindholms företag har även Skruvat satsat på att etablera sig i andra nordiska länder. Bland annat har man öppnat en dansk webbshop, som återfinns på www.skruvat.dk.

Scroll to top