När du ska köpa blixtljus

Ett blixtljus är bra om du behöver arbetsbelysning till din bil. Det finns dock en rad regler som gäller när du ska skaffa extrabelysning till din bil. Här går vi igenom vad du bör tänka på för att inte riskera att åka på böter.

Många som köper blixtljus från Extraljuskungen gör det för att de behöver arbetsbelysning till sin bil. Detta gör man för att undvika risker i trafiken och för att medtrafikanterna tydligt ska se att du är där och påkallar uppmärksamhet. Varningsljusen är med andra ord lagförda och bilar som arbetar nära trafiken är förpliktigade att ha dem.

Detta gäller för belysning

Det är lag på att du som arbetar vid vägen måste ha varselljus, varningsljus eller extrabelysning av något slag. Dock finns det vissa regler på hur du får använda belysningen. Du får till exempel inte använda rött ljus framåt och vitt ljus bakåt. Såhär skriver Transportstyrelsen:

  • ” I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus. Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Annat ljus är ljus som avges från varsellykta, dimljusstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare.
  • Ett fordon får bara visa vitt eller gult ljus framåt.
  • Ett fordon ska visa rött ljus bakåt. Vitt ljus bakåt får bara användas vid backning eller vid arbete som kräver sådan belysning.”

I expressen.se kan du läsa mer om vilka specifika regler som gäller. Till exempel skriver du bör se upp med helljus när det är dimmigt ute. Ljuset kan då reflekteras i dimman. En del köper extrabelsyning för att de vill använda det i privata sammanhang. Det går bra så länge du inte använder dem annat än utanför trafiken.

Scroll to top