Oldsmobile på Classic Car Week

Gammal kärlek rostar aldrig

Det sägs att gammal kärlek aldrig rostar men hur är det egentligen med kärleken till de äldre bilarna? Precis som människor åldras med åren är det med bilar, men med mycket omvårdnad, kärlek och reparationer kan man i den del fall lyckas relativt bra med att få en äldre kärra att nästan se ut som ny.

De entusiaster som verkligen tar hand om de äldre bilarna för att köra med dem ibland men kanske framförallt för att visa upp dem på olika motorträffar och mässor är riktiga hjältar, som dessutom vårdar ett fint kulturarv. Med att mecka med de äldre bilarna är ofta långt ifrån en lätt uppgift. Är man ingen fullfjädrat-proffs som kan allt om hur alla bilar och bilmodeller fungerar kan man behöva ha reparationshandböcker, som man om man har tur och flyt kan hitta för de äldre bilmodellerna. Att reparera sin äldre bilmodell utan en sådan kan annars bli en alltför riskfylld handling.

Vad som är ytterligare en svår sak med att reparera och mecka med äldre bilmodeller och riktigt gamla bilar är svårigheten med att hitta reservdelar. De äldre veteranbilarna tillverkas ju inte längre, och detsamma gäller med extra delar. Att hitta rätt typ av reservdel kan därför bli en långdragen historia där många andra bilentusiaster troligtvis måste kontaktas för att se om någon kan tänka sig ha just den specifika delen i ett bra skick. Detta kan innefatta mailkonversationer med bilägare i andra länder i världen än sitt eget hemland och ibland även auktioner över internet och eftersökningar på diverse olika forum på nätet. Men man brukar ju säga att den som väntar på något gott inte kan vänta för länge. Att reparera sin kärra till ett riktigt imponerande vrålåk är värt att vänta en stund på.

Scroll to top