Bilförsäkring

Frågor och svar om bilförsäkringar

För många människor, även bilägare, är bilförsäkringarna något av en djungel. Det finns många olika termer att sätta sig in i, och framför allt kräver det en del för att förstå hur premiens storlek räknas fram. Många faktorer spelar in, som ägarens ålder, bilens modell, var i landet man bor och om bilen står i garage eller på gatan när den inte används. Vilken försäkring som är mest förmånlig varierar därför i enlighet med dessa faktorer.

Men det är även mycket annat som kan vara bra att veta för den som ska jämföra bilförsäkringar. Därför går vi här igenom några av de frågor som kan uppstå.

  • Vad gäller för släpvagnar?
    En släpvagn kopplad till en bil behöver ingen egen försäkring, utan omfattas av försäkringen för dragbilen.
  • Kan jag byta försäkringsbolag när jag vill?
    Nej, det kan du inte. Försäkringsavtalet löper oftast för ett år i taget. Du kan därför bara byta bolag när ditt gamla avtal löper ut, eller när du byter bil.
  • Vem avgör om en skadad bil ska repareras eller lösas in?
  • Försäkringsbolaget avgör. Som försäkringstagare kan du inte begära att bilen löses in om reparationskostnaden är lägre än marknadsvärdet. Om bilen är ny, dvs. nyare än ett år, har gått max 2000 mil och reparationskostnaden motsvarar minst hälften av nypriset kan du få s.k. nyvärdesersättning.Om du och försäkringsbolaget inte kan enas om bilens marknadsvärde bör du börja med att begära att få ta del av skadereglerarens underlag för värderingen. Det kan finnas något missförstånd däri. I andra hand kan du undersöka vad begagnade bilar av samma modell säljs för, och i tredje hand begära att en värderingsman från Handelskammaren ska göra en oberoende värdering.

Mer information om bilförsäkringar finns på Konsumentverkets sajt.

Scroll to top