Svarta stödstrumpor

För en bättre långresa

Det är få saker som slår en bilsemester. Autobahn med den fria hastigheten, och Gasthäuser med schnitzel. Håller man sig i Centraleuropa kan man göra en kulinarisk rundresa, och besöka ett flertal olika länder för att avnjuta deras matkultur på bara några dagar.

Det svenska vägnätet är heller inte fy skam, och många föredrar att semestra i vårt avlånga land, eller med avstickare till andra nordiska länder. Under en semester hinner man se det mesta, både Treriksröset och Smygehuk om man så vill.

Se upp för proppar

Nackdelen med att tillbringa mycket tid i bilen, som det blir under en bilsemester, är att det blir mycket stillasittande. Detta gör att cirkulationen i benen minskar, och då ökar risken för blodproppar. En blodpropp i benet är sällan allvarlig i sig själv, även om den kan vara obehaglig. Har man maximal otur kan en propp dock bildas i benet och föras med av blodflödet till en annan del av kroppen. När den förts till ett tunnare blodkärl kan den fastna där och stoppa blodtillförseln. Extra allvarligt är det om detta sker i lungorna eller i hjärtat, eftersom detta är viktiga organ. Ett sätt att minska risken är att använda kompressionsstrumpor, som fungerar precis som stödstrumpor. De gör att blodgenomströmningen i benet ökar, och därmed minskar risken för att proppar bildas.

Det är inte bara äldre som har svårt att röra sig som har användning för stödstrumpor, utan alla som sitter stilla mycket. Allt fler lastbilchaufförer, taxichaufförer (framför allt på landsbygden), rallyförare och andra som tillbringar mycket tid bakom ratten upptäcker att det är skönt med kompressionsstrumpor.

Scroll to top