Att finansiera ett bilköp

Många vill vi ha en splitterny bil att köra runt i, men alla har vi inte råd att finansiera hela bilköpet. Därför finns här några tips på hur man kan gå tillväga för att ändå lyckas låna pengar till köpet eller varför inte testa leasing?

Många är i behov av att dagligen ha tillgång till en bil, men det är inte lika många som har råd att faktiskt köpa en. Även om en av tio svenskar visas vara miljonär, är det många som behöver spara väldigt länge om man vill köpa bilen kontant. Men för att underlätta och göra det möjligt för de som inte besitter flera hundra tusen kronor på sparkontot, finns det andra tillvägagångssätt. Man kan ta ett billån till exempel, ett blancolån eller välja en privat leasing. Detta är några av de alternativ som finns för att kunna finansiera sin drömbil.

I en artikel på Expressen reder man ut vilka sätt som är möjliga samt rimliga att ta till för att kunna finansiera en ny bil. Här är några sammanfattande punkter från artikeln:

Bättre bilpriser

Det första tipset är att titta runt bland olika bilförsäljare för att eventuellt kunna hitta ett bra erbjudande eller kampanj. Om bilförsäljare har bilar i utgående modell, begagnade bilar eller bara en bra kampanj som rullar kan man med turen på sin sida komma åt väldigt bra bilpriser. Det gäller att man ger sökandet lite tid, har tålamod och är noga med att titta på bilförsäljare med förtroende. Om det är ett alldeles för bra pris ska man tänka kritiskt och inte göra en för snabb affär. Då kan det ligga något lurt bakom.

Blancolån för bilköp

Ett annat alternativ är att ta blancolån. Man behöver inte en kontantinsats för att ta lånet och behöver inte heller lämna någon form av säkerhet. Man kan även välja tid och mäng för avbetalningen  precis som man vill. Nackdelarna är dock att med dessa förmåner ligger räntan istället ganska högt och beloppet man bli godkänd till att låna ofta är begränsat. Men förhoppningsvis kan den godkända summan lånade pengar räcka för ett nytt bilköp.

Billån för bilköp

En klassiskt billån har lägre ränta än ett blancolån eftersom man tar lånet med hjälp av bilen som en säkerhet. Har man inte råd med betalningen blir man helt enkelt av med bilen. Man behöver inte heller låsa eller binda upp sig på någon tid. Dock så behövs en kontantinsats på 20 procent av värdet av bilen samt att bilen är helt ny, och inte begagnad i de flesta fall.

Att leasa en bil

Man kan även välja att privatleasa bilen om man vill. Fördelen är att man varje månad vet vilken avgift man har på bilen och att man inte behöver någon kontantinsats för att bli godkänd att leasa. Nackdelen är dock att många har en bindningstid på leasingen och att man faktiskt inte äger bilen. Man får helt enkelt avgöra själv om man tycker att månadskostnaden är bra för att låna bilen, eller om man tror att någon annan form av finansiering skulle passa bättre och vara mer värt.

Scroll to top